זני זיתים שונים לייצור שמן זית

בישראל קיים מגוון רב זני זיתים רב אשר מהם מפיקים שמן זית. לכל זן יש את התכונות הייחודיות שלו הן בשלב הגידול והן בשלב הצריכה. בפוסט זה אסקור את הזנים הנפוצים בארץ תוך ציון המאפיינים הייחודיים לכל זן.

מפת ריכוז גידולי עצי זית - אגן הים התיכון

זנים מקומיים:

  • סורי (צורי) - הזן הנפוץ ביותר באזור, וממנו הופק רוב השמן בימי קדם. נפוץ בארץ בעיקר באזור הגליל. מקורו מקרבת העיר צור שבלבנון ומכאן שמו - צורי ולא סורי. פירותיו עסיסיים ובעלי טעם עשיר וארומטי. לשמן טעם מעט חריף ומריר ולכן משמש לרוב לתיבול מאשר לבישול/טיגון.
  • נבאלי בלאדי - זן ארץ ישראלי הדומה לזן הסורי אך מבשיל לפניו. נפוץ בעיקר באזור יהודה ושומרון. הפרי עגול יותר וטעמו קל ועדין יותר.
  • נבאלי מוחסן - (בעברית "נבאלי משופר") זן שנמצא בשנות ה-40 באזור יהודה ושומרון. תפוקת הזיתים הכוללת גדולה והפרי גדול, אך הזן נוטה לסירוגיות (כמות תנובה גבוהה/נמוכה לעונה - לסירוגין) וכמות השמן המופקת מן הפרי נמוכה. טעם השמן המופק ממנו מעט מתקתק ומזכיר טעם שקד. מתאים מאד להפקת זיתים כבושים.
  • ברנע - זן ישראלי יציר הכלאה. בעל איכות גבוהה וטעם איכותי, פירותי וארומטי.
  • מעלות - זן ישראלי יציר הכלאה. שמן איכותי ועדין. פחות מריר מהברנע.

זנים נוספים אשר יובאו לארץ ועברו התאמה לאקלים הארצישראלי:

  • מנזנילה (Manzanilla) - זן ספרדי והזן הנפוץ ביותר בעולם ליצור שמן זית. הפקת שמן מזיתים שנמסקו מוקדם מניבה שמן חריף וחזק, בעוד שמזיתים בשלים יותר מופק שמן עדין.
  • פיקואל (Picual) - זן ספרדי מחבל אנדלוסיה. זהו זן סירוגי, כלומר מניב פרי פעם בשנתיים. כמות השמן בפרי קטנה, וטעמו נייטראלי. כמות התוצרת הסופית לעומת ההשקעה הופכת אותו לכמעט לא משתלם לגידול.
  • פישולין (Picholine) - זן צרפתי מדרום צרפת, ואיכותו גבוהה ביותר. ארומה מאוזנת וטעם פירותי-עשבוני עם מרירות קלה. ניטע לאחרונה גם במטעי זיתים בישראל.
  • לצינו (Leccino) - זן איטלקי מטוסקנה. ניטע גם במטעי זית בישראל בשנים האחרונות. שמן עדין מאוד בעל חומציות נמוכה ביותר.
  • קורניקי (Koroneiki) - זן יווני שמקורו בכריתים. זהו הזן העיקרי ביוון. בעל איכות גבוהה וטעם עדין. פרי הזית קטן מאוד. גדל גם בישראל, מניב פרי עתיר בשמן בעל גוון ירקרק. מאופיין במסיק מאוחר (נובמבר-דצמבר). הפרי לא נקטף בקלות ולכן לא מיועד לקטיף ממוכן.
  • ארבקינא (Arbequina) - זן ספדרי מחבל קטלוניה. מתאפיין בטעם עדין ביותר ואינו מריר. הפרי קטן מאד, והעץ בעל גובה נמוך. בישראל הוא מגודל בעיקר במישור ושפלת החוף, ונמסק בחודש נובמבר, לרוב באמצעות בוצרת זיתים.


אז... בפעם הבאה שתיקנו שמן זית או זיתים, תדעו כיצד לבחור את הזן המתאים ביותר לצרכים ולטעם שלכם. לא בטוחים איזה זן לבחור? טעם זה עניין סובייקטיבי - תתנסו בכמה זנים עד שתמצאו את הזן שאתם הכי אוהבים לשימושיכם השונים.

והכי חשוב, מאחל לכם להנות משמן זית איכותי ומחוויית טעמים עשירה ומהנה :-)

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

מה זה שמן זית כתית טהור/Extra Virgin?

ברוכים הבאים למועדון שמן הזית!