מה זה שמן זית כתית טהור/Extra Virgin?
ניתן לדרג את שמן הזית במספר דרגות איכות. Extra Virgin, או בעברית - כתית טהור, היא דרגת האיכות הטובה ביותר לשמן זית!
![]() |
שמן זית כתית טהור (Extra Virgin) |
מה הדרישות על מנת לקבל את דרגת האיכות הגבוהה ביותר לשמן (כתית טהור/Extra Virgin)?
- זיתים ללא פגם.
- טעם של זיתים טריים.
- ללא תוספים כלל.
- נעשה בכבישה קרה - לחץ מכאני וחימום עד 27 מעלות צלזיוס מקסימום.
הפקת שמן זית כתית טהור הינה משימה מורכבת. נדרש לייצר את השמן מזיתים טריים בלבד (כלומר, זיתים שנקטפו זה עתה בלבד). כמו כן, נדרש לנתר את כל שלבי התהליך, משלב המסיק ועד שלב הביקבוק ואכסנה.
חשוב לציין! כי שמן הזית מאבד מאיכותו עם הזמן. גם בתנאי אכסון אופטימליים, מאבד שמן הזית מאיכותו עם הזמן. הזמן המומלץ לצריכה של שמן זית כתית מעולה (Extra Virgin) הינו עד שנתיים מהפקת השמן. לכן, כאשר אתם קונים שמן זית, חשוב מאוד לוודא כי השמן הופק במהלך העונה הנוכחית.
האם אני יכול להבדיל בטעם?
התשובה היא כן! ישנם מספר פרמטרים ייחודיים לטעם של שמן זית כתית מעולה:
- מרירות - לשמן הזית תהיה מרירות חריפה ונעימה על הלשון.
- עוקצניות/צריבות - טעם השמן ילווה בתחושת צריבות/עוקצניות המאפיינת מעט פלפל חריף. זהו סימן חיובי לחומרים מזינים הנמצאים בשמן זית כתית טהור (Extra Virgin).
- טעם פרותי - חשוב לחפש אחר הטעם הפרותי הייחודי לשמן זית. ניתן למצוא הבדל בין שמן שנעשה מזיתים בשלים (סגולים/שחורים) לבין שמן שנעשה בזיתים ירוקים:
א. זיתים בשלים (סגולים/שחורים) - טעם מעודן וארומתי יותר, חמאתי ופרותי.
![]() |
זיתים בשלים |
ב. זיתים ירוקים - טעם עשבי, מריר ועוקצני/צורב יותר משמן שנעשה מזיתים בשלים.
![]() |
זיתים ירוקים |
אז בפעם הבאה שאתה רוכש שמן זית ומצפה לקבל שמן זית כתית טהור, אתה תדע מה לשאול ותבצע מבחן טעם על מנת להבחין במקום האם אתה מקבל את מה שאתה משלם עליו :-)
תגובות
הוסף רשומת תגובה